Tarım Ekonomisi Lisans Programı

Programı Sunan Akademik BirimTarım Ekonomisi
Program DirektörüBölüm Başkanı
Program TürüLisans Programı
Kazanılan Derecenin SeviyesiLisans
Kazanılan DereceMezun olunduğunda Ziraat Mühendisliği diplomasına sahip olunur. 
Eğitim TürüTam Zamanlı
Kayıt Kabul KoşullarıOrtaöğretimden Mezun Olmak
Önceki Öğrenmenin TanınmasıTürk Yüksek öğretim kurularında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Namık Kemal Üniversitesinin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin müfredatlarında yer alan zorunlu Yabancı dil dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar
Mezuniyet Koşulları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin şartlarını sağlamaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240'dır. Öğrencilerin aynı zamanda varsa zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Program AmacıTarım ekonomisi, uygulamalı bir sosyal bilimdir. Toprak, emek, sermaye ve girişimcilik gibi kıt üretim faktörlerinin üretimde etkin olarak kullanılması ve elde edilen ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilmesini amaçlar. Bu bağlamda ekonomi ve işletmede uygulanan ilke ve yöntemlerin tarım, gıda ve tarımsal girdi sektörlerine uygulanması konularına eğilir. Ekonomide olduğu gibi, tarım ekonomisi de neden-sonuç ilişkilerini araştırır. Bilimsel metotları ve ekonomik teoriyi kullanarak tarım, gıda ve tarımsal girdi sektörlerinin ve tarımsal işletmelerin problemlerini çözmeye çalışır. Tarım Ekonomisi Bölümü eğitim programının hedefi öğrencilere tarım ve kaynak ekonomisinin ve işletmeciliğin temel ilke ve kavramlarını öğretmektir. Söz konusu görevleri tarım işletmelerinde ve tarıma dayalı sanayilerde (gübre fabrikaları, gıda sanayi, vb.) başarı ile yerine getiren birçok Tarım Ekonomisti ve işletmecisi bulunmaktadır. Diğer bilgilerin yanı sıra, Tarımsal Yayım ve Haberleşme, Köy Sosyolojisi bilgileri ile donatılan Tarım Ekonomistleri çiftçiye yayım hizmeti götürmekte ve bu sanayi kuruluşlarının çiftçilerle başarılı ilişkiler kurmalarında da etkili olmaktadırlar.
Mezunların Mesleki ProfilleriTarım Ekonomisi Bölümü mezunlarının önemli bir kısmı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda idareci, uygulamacı veya araştırıcı olarak çalışmaktadır. Avrupa Birliği Müzakere sürecinde ve Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına uyum kapsamında kırsal kalkınma ajansları kurulmuştur, burada da tarım ekonomistlerinin istihdamı söz konusudur. Tarım sigortaları kanunu kabul edilmiş olup, özel sigorta şirketleri tarım departmanlarında Tarım Ekonomisti Ziraat Mühendisleri istihdam edilebilecektir. Ayrıca Ziraat Bankasının tarımsal kredi plasmanını daraltması ve faizlerin düşmesi ile birlikte özel bankalarda da  “Tarımsal Bankacılık” bölümleri açılmış ve bu bölümlerde “tarım bankacılığı müşteri temsilcisi” olarak tarım ekonomistleri istihdam edilmektedir. Mezunların çalışabilecekleri bazı kurumlar şunlardır;     İlgili Bakanlıkların birimleri    Tüm Ticari ve Yatırım Bankaları    Şeker Fabrikaları A.Ş.    Tarım Satış kooperatifleri ve Birlikleri    Pankobirlik,    Tarım Kredi Kooperatifleri,    Üretici Birlikleri    Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimleri    Devlet Planlama Teşkilatı    Devlet İstatistik Kurumu    Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı    Milli Prodüktivite Merkezi    İhracatı Geliştirme Merkezi    Ticaret Odaları    Ticaret Borsaları    Sanayi Odaları    İhracatçı Birlikleri    Tarımsal ilaç, gübre, yem ve tohumluk üretimi ve pazarlamasını yapan firmalar    Tarım ürünleri dış ticareti yapan firmalar    Mesleki Örgütler (ZMO, Ziraat Odaları Birliği)
Bir Üst Dereceye GeçişLisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma

Her dönem en az bir vize sınavı uygulanır. Vizelerin yanı sıra, her dönemin başında verilen dönem içeriğinde tarihleri belirtilen proje ve ödevler verilir. Her dönemin sonunda, öğrencinin final sınavına girmek zorundadır. Kriterler (ara sınav, proje, ödev ve final gibi) ve dönem sonu notuna etki oranları dönem başında dağıtılan ve/veya web sitesinde yayınlanan ders içerikleri açık biçimde belirtilir. Öğrenci yönetmeliği ve akademik takvime göre final sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen tarih ve yer ve zamanlarda yapılır.  Öğrencinin dönem sonu notu ders sorumlusu tarafından ara sınav, proje, ödev ve final sınavı sonuçlarına göre verilir. 

Namık Kemal Üniversitesinde geçme notu 100 üzerinden 60’tır. Ancak Final ya da bütünleme sınav sonucunun en az 50 olması zorunludur. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yıl sonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Ancak, bir dersin yarıyıl/yıl sonu notu; ilgili fakülte/yüksekokul kurulunca karar alınmak ve yarıyıl başında ilan edilmek şartıyla ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile %50’si arasında, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavında alınan notun %70’i ile %50’si arasında değişebilen ve oranlar toplamı %100 olacak şekilde de hesaplanabilir. Hesaplama sonucunda, ondalık noktadan sonra gelen ilk sayı beşten küçük ise bir alt tam sayıya, beş veya beşten büyük ise bir üst tam sayıya yükseltilerek kesinleştirilir.

http://oidb.nku.edu.tr/Y%C3%B6netmelikveY%C3%B6nergeler./0/s/20067/27028 adresinde bulunabilir.

Dönem sonu-bütünleme notu dersin sorumlusu tarafından değerlendirme kriterleriyle birlikte Öğrenci İşlerine teslim edilir. Dönem sonu ve bütünleme notları öğrenci bilgi sisteminde yayınlanarak ilan edilir. 

Notlar:

Alınan her ders için öğrenciye dönem notu olarak aşağıda belirtilen harf notları verilir.  Harf notları, katsayı ve oran karşılıkları aşağıdaki gibidir.Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harfler ile ifade edilir:

 

Puan         Harfli Notu          Katsayı       Başarı Durumu

90-100              AA                     4,00                 Başarılı

80-89                 BA                     3,50                 Başarılı

70-79                 BB                     3,00                 Başarılı

65-69                 CB                     2,50                 Başarılı

60-64                 CC                     2,00                 Başarılı

50-59                 DD                     1,50                Başarısız

30-49                 FD                     1,00                Başarısız

0-29                    FF                     0,00                Başarısız

Öğrenciler DD, FD yada FF aldıkları dersleri dersin açıldığı ilk dönem almak zorundadırlar. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir.

Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak genel not ortalaması(GNO) CB (2,50) ve üzerinde olan öğrenciler DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1,50olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir. Ödev ve uygulamaların önem kazandığı derslerde; bu çalışmaların arasınav notunu hangi oranda etkileyeceği, ders niteliğindeki laboratuvar ve proje derslerinde yarıyıl veya yıl içi başarınotunun nasıl belirleneceği ve başarı notuna etki oranı ilgili kurul tarafından belirlenerek ilan edilir. Tek ders ve eksınavların sonuçları, başarı notu olarak kabul edilir ve değerlendirilir.

Başarılı Öğrenciler

Önlisans/lisans öğrenimini tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi; ortalaması 3.50 veya üstü olan öğrenciler ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar.

 

Eğitim Öğretim Metotları

Öğretme - öğrenme yöntem ve stratejileri, öğrencilerin kendi kendine çalışma, yaşam boyu öğrenme, gözlem yapma, başkasına öğretme, sunma, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilişimden etkin yararlanma gibi becerilerini arttıracak şekilde seçilmektedir.

Ayrıca, öğretim tarzının farklı kabiliyetleri olan öğrencileri destekleyecek biçimde olmasına dikkat edilir. Programda kullanılan eğitim-öğretim metotları aşağıdaki listede verilmiştir*:

*EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BAŞLICA ÖĞRENME FAALİYETLERİ

KULLANILAN ARAÇLAR

Ders

Dinleme ve Anlamlandırma

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Tartışmalı Ders

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Özel Destek / Yapısal Örnekler

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Rol Yapma / Drama

Önceden planlanmış özel beceriler

Standart derslik teknolojileri, özel donanım

Problem Çözme

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Vaka Çalışması

Önceden planlanmış özel beceriler

 

Beyin Fırtınası

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

KüçükGrup Tartışması

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz

Gösterim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Benzetim

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, Bilişim becerileri

Gözleme imkan verecek gerçek ya da sanal ortam

Seminer

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Grup Çalışması

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta, çevrimiçi sohbet,
Web tabanlı tartışma forumları

Saha/Arazi Çalışması

Gözlem/durumları işleme, Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Laboratuar

Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması

Özel donanım

Ödev

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim

İnternet veri tabanları, kütüphane veri tabanları, e-posta

Sözlü

Araştırma - yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum

 

İnceleme/Anket Çalışması

Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma

 

Panel

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz, özel donanım

Konuk Konuşmacı

Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme

Standart derslik teknolojileri, çoklu ortam araçları, projektör, bilgisayar, tepegöz,
özel donanım

Öğrenci Topluluğu Faaliyetleri/ Projeleri

Gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, yönetsel beceriler, Önceden planlanmış özel beceriler

 

(*) Dersin özelliklerine göre burada belirtilen yöntemlerin biri veya birkaçı uygulanabilir.

Program Çıktıları

1-A) Matematik, fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği Tarım Ekonomisi disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2-B) Ziraat Mühendisliği Tarım Ekonomisi alanındaki karmaşık problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3-C) Ziraat Mühendisliği Tarım Ekonomisi alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4-D) Ziraat Mühendisliği Tarım Ekonomisi uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5-E) Ziraat Mühendisliği Tarım Ekonomisi alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6-F) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi
7-G) Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi.
8-H) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9-I) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10-J) Ziraat Mühendisliği Tarım Ekonomisi alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11-K) Ziraat Mühendisliği Tarım Ekonomisi uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

Müfredat

Tarım Ekonomisi Kredili Ders Yapısı Şeması



1. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I 2 0 2
ZTB105 Botanik 2 2 4
ZTE103 Ekonomi I 3 0 3
KRYP01 Kariyer Planlama 1 0 2
KMY003 Kimya 2 2 4
MAT001 Matematik 3 0 3
ZTB111 Meteoroloji 2 0 2
TB125 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı 1 2 3
TDİ101 Türk Dili I 2 0 2
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce) 2 0 2
ZTB103 Zooloji 2 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II 2 0 2
ZTE106 Ekonomi II 3 0 5
ZTE105 İstatistik I 2 2 4
ZTE104 Lineer Cebir 2 1 4
ZTB124 Mesleki Etik 1 0 1
ZTM102 Ölçme Bilgisi 1 2 3
TB 104 Temel Bilgisayar Bilimleri 2 2 4
ZMO102 Toprak Bilgisi 2 2 3
TDİ102 Türk Dili II 2 0 2
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce) 2 0 2
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

2. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTB217 Akıllı Tarım 2 0 3
ZMO201 Bitki Koruma 2 2 3
ZTB108 Ekoloji 2 0 3
ZTE201 Ekonomistler için Matematik 2 2 4
İSGL101 İş Sağlığı ve Güvenliği I 2 0 2
ZMO207 Tarımsal Mekanizasyon 2 2 3
ZMO209 Tarımsal Yapılar ve Sulama 2 2 3
ZTE203 Tarım Sigortaları 2 0 3
ZTB115 Teknik Resim 1 2 3
ZMO211 Zootekni 2 2 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZMO214 Bahçe Bitkileri 2 2 3
ZTB212 Coğrafi Bilgi Sistemleri 2 0 3
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II 2 0 2
ZTE205 Jeoloji 3 0 4
ZTE206 Kırsal Sosyoloji 3 0 4
ZTM201 Malzeme Bilimi 2 0 2
ZTB402 Tarım Hukuku 2 0 3
ZMO217 Tarımsal Biyoteknoloji 3 0 3
ZMO212 Tarla Bitkileri 2 2 3
ZTM202 Termodinamik 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

3. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTE301 Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi 2 1 4
ZTE305 Genel İşletmecilik 3 0 3
ZTE307 Kooperatifçilik 3 0 4
ZTE309 Pazarlama Yönetimi 3 0 3
ZTE309 Pazarlama Yönetimi 3 0 3
ZTE311 Tarım Ekonomisi İstatistiği 2 1 4
ZTE311 Tarım Ekonomisi İstatistiği 2 1 4
ZTE313 Tarımsal İşletme Yönetimi 2 2 5
ZTE303 Tarımsal Örgütler 2 1 4
ZTE312 Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarlaması 3 0 4
Seçmeli TARIM EKONOMİSİ 3.SINIF GÜZ DÖNEMİ GENEL SEÇMELİ DERSLERİ() 3
ZSTE302 Seracılık Projelerinin Hazırlanması 2 2 3
Toplam AKTS: 41

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTE302 Ekonometri 2 1 3
ZTE308 Finansal Yönetim 2 1 3
ZTE304 İşletme Planlaması 2 2 4
Staj01 Staj 0 2 5
ZTE306 Tarım Ekonomisinde Bilgisayar Kullanımı 2 1 4
ZTE310 Tarım ve Gıda Politikaları 3 0 4
ZTE312 Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarlaması 3 0 4
Seçmeli YENİ-3.Sınıf -BAHAR DÖNEMİ() 3
ZSTE304 Avrupa Birliği ve Türkiye Tarım Politikaları 3 0 3
ZSTE352 Girişimcilik 3 0 3
ZSTE303 Sosyal Girişimcilik Uygulamaları 3 0 3
ZSTE307 Tarımsal Pazarlama 2 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 71

4. Sınıf



2023-2024 Güz Yarıyılı
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTE401 Gıda Ekonomisi ve İşletmeciliği 2 1 4
ZTE403 Kırsal Kalkınma 3 0 4
ZTE405 Türkiye Ekonomisi 3 0 4
ZTE407 Yatırım Projeleri Hazırlama Tekniği 2 1 4
ZTM404 Ziraat Mühendisliğinde Tasarım 3 0 5
Seçmeli TARIM EKONOMİSİ 4.SINIF GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERSLERİ() 9
ZSTE401 Aile Ekonomisi 3 0 3
ZSTE402 Doğal Kaynakların Ekonomik Değerlemesi 2 1 3
ZSTE403 İnsan Kaynakları Yönetimi 2 0 3
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik 3 0 3
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik 3 0 3
ZSTE404 Tarımsal Finansman 2 0 3
ZSTE405 Tarımsal Fiyat Analizi 3 0 3
ZSTE414 Tarımsal Yayımda Girişimcilik 3 0 3
ZSTE406 Uluslararası Tarım Politikası 3 0 3
ZSTE415 Uluslararası Tarım Ticareti 3 0 3
Toplam AKTS: 30

2023-2024 Bahar Dönemi
Ders Kodu Ders Adı İncele T U AKTS
ZTE410 Bitirme Tezi 0 4 4
ZTE408 Muhasebe 2 1 3
ZTE402 Tarımsal Değer Biçme ve Bilirkişilik 2 1 3
ZTE202 Tarımsal Girişimcilik 2 0 3
ZTE406 Tarımsal Yayım ve İletişim 2 0 2
ZTE404 Uluslararası Ekonomi 3 0 3
Seçmeli YENİ-4. SINIF- BAHAR DÖNEMİ() 9
ZSTE401 Aile Ekonomisi 3 0 3
ZSTE408 Bilgisayarlı Muhasebe Uygulamaları 2 2 3
ZSTE402 Doğal Kaynakların Ekonomik Değerlemesi 2 1 3
ZSTE409 Gıda Sanayi Projelerinin Hazırlanması 2 2 3
ZSTE352 Girişimcilik 3 0 3
ZSTE410 Kooperatifçilik Uygulamaları 2 2 3
ZSTE411 Mesleki İngilizce 3 0 3
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik 3 0 3
ZSTE413 Tarımsal Üretimde Karar Alma Yöntemleri 3 0 3
ZSTE414 Tarımsal Yayımda Girişimcilik 3 0 3
ZSTE406 Uluslararası Tarım Politikası 3 0 3
ZSTE415 Uluslararası Tarım Ticareti 3 0 3
Genel Seçmeli Genel/Üniversite Seçmeli Ders Havuzundan 3 AKTS Alabilir 3
ZSTO123 Toprak Düzenleyicileri(Toprak Bilimi ve Bitki Besleme) 3 0 3
Üniversite Seçmeli Genel/Üniversite Seçmeli Ders Havuzundan Toplam 3 AKTS Alabilir 3
CMSB305 AB ve Türkiye’de Çevre Politikaları (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.) 3 0 5
APT304 Apiterapi(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 0 3
İFS818 Arapça´ya Giriş(İlahiyat Fak.-İlahiyat) 2 0 3
IMSB422 Araştırma ve Raporlama Teknikleri(Çorlu Müh. Fak.-İnş.Müh.) 3 0 5
MİMS027 Araştırma Yöntemleri(Güz. San.,Tas. ve Mim. Fak.-Mimarlık) 3 0 3
UNİSEC004 Besin Hijyeni(S.B.F-Bes.Diy.) 2 0 3
FİZB220 Bilim Tarihi(Fen - Edebiyat Fak.-Fizik) 3 0 3
TBT 411 Bitki Gen Kaynakları(Ziraat Fak.-Tar.Bytek.) 2 0 4
ZSTBT411 Bitki Gen Kaynakları(Ziraat Fak.-Tar.Bytek.) 2 0 3
ÇEKO405 Çalışan Sağlığı ve Güvenliği(İktisadi ve İdari Bil. Fak.-Çal.Eko.End.İlş) 3 0 5
ZSTO124 Doğada Yaşam ve Hayatta Kalma(Ziraat Fak.-Top.Bil.Bit.Bes.) 3 0 3
İŞLB611 Finans Yönetimi(İktisadi ve İdari Bil. Fak.-İşlt.) 3 0 5
ZSGM 504 Fonksiyonel Gıdalar (Ziraat Fak.-Gıd.Müh.) 2 0 3
İŞLB810 Girişimcilik II(İktisadi ve İdari Bil. Fak.-İşlt.) 3 0 5
İFS808 Güncel İnanç Problemleri(İlahiyat Fak.-İlahiyat) 2 0 3
CMSB308 İklim Bilgisi (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.) 3 0 5
İDEB312 İngiliz Kültür Tarihi(Fen - Edebiyat Fak.-İng.Dil.Ed.) 2 0 3
UNİSEC304 Japon Toplumu(Fen - Edebiyat Fak.-Alm.Dil.Ed.(İ.Ö)) 4 0 4
CMSB301 Kentleşme ve Çevresel Etkileri (Çorlu Müh. Fak.-Çevr.Müh.) 3 0 5
İFS815 Kuran´da Ana Konuları (İlahiyat Fak.-İlahiyat) 2 0 3
İFS814 Kur’an Okuma ve Tecvid(İlahiyat Fak.-İlahiyat) 2 0 3
VMF104 Medikal Fotoğrafçılık(Veteriner Fak.-Veteriner) 1 1 3
PSK210 Mutluluk(Fen - Edebiyat Fak.-Psikoloji) 2 0 4
UNİSEC007 NAMIK KEMAL(Fen - Edebiyat Fak.-Tür.Dil.Ed) 2 0 3
ZSZO313 Organik Hayvansal Üretim(Ziraat Fak.-Zootek.) 3 0 3
ZSTA316 Organik Tarım(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
ENMBS403 Rekabet Yönetimi(Çorlu Müh. Fak.-End.Müh.) 3 0 5
İFS817 Siyer-i Nebi(İlahiyat Fak.-İlahiyat) 2 0 3
BSYSGK 407 Spor ve Turizm(Spor Bil.Fak.-) 2 0 4
UNİSEC302 Temel Japonca(Fen - Edebiyat Fak.-Alm.Dil.Ed.) 4 0 4
STAB318 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler(Ziraat Fak.-Tar.Bitk.) 2 0 3
TÇE001 Türk Müziği(Türk Müziği Devlet Kons.-Çalgı Eğitimi) 3 0 3
MLYB701 Türk Vergi Sistemi I (İktisadi ve İdari Bil. Fak.-Maliye) 3 0 5
ZSBB 306 Yeni Kültür Bitkileri(Ziraat Fak.-BhBtk.) 3 0 3
Toplam AKTS: 30
Yıllık Toplam AKTS: 60

Ders & Program Çıktıları Matrisi

ATİ101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ZTB105 Botanik
#
24234222321
24234222321
24234222321
ZTE103 Ekonomi I
#
21132441122
21132441122
21132441122
21132441122
21132441122
21132441122
KRYP01 Kariyer Planlama
#
34005000400
KMY003 Kimya
#
11131111111
11131111111
11131111111
11131111111
11131111111
11131111111
ZTB111 Meteoroloji
#
23223211213
23223211213
TB125 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı
#
31014200000
31014200000
31014200000
31014200000
31014200000
TDİ101 Türk Dili I
#
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
21113111111
YDİ101 Yabancı Dil I (İngilizce)
#
11111111111
ZTB103 Zooloji
#
11111111111
11111111111
11111111111
11111111111
ATİ102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II
#
33424434434
33424434434
33424434434
33424434434
33424434434
33424434434
ZTE105 İstatistik I
#
20004000000
20004000000
20004000000
ZTE104 Lineer Cebir
#
00040140000
00040140000
00040140000
00040140000
ZTB124 Mesleki Etik
#
11111111511
11111111511
11111111511
11111111511
11111111511
ZTM102 Ölçme Bilgisi
#
44433223322
44433223322
44433223322
44433223322
44433223322
44433223322
TB 104 Temel Bilgisayar Bilimleri
#
11221241000
11221241000
ZMO102 Toprak Bilgisi
#
12311321112
12311321112
12311321112
12311321112
12311321112
TDİ102 Türk Dili II
#
21111111111
YDİ102 Yabancı Dil II (İngilizce)
#
11111111111
ZMO201 Bitki Koruma
#
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
12313111312
ZTB108 Ekoloji
#
11133111113
11133111113
11133111113
11133111113
ZTE201 Ekonomistler için Matematik
#
11131341131
11131341131
11131341131
11131341131
İSGL101 İş Sağlığı ve Güvenliği I
#
21111111111
21111111111
21111111111
ZMO207 Tarımsal Mekanizasyon
#
23455443344
23455443344
ZMO209 Tarımsal Yapılar ve Sulama
#
32333111223
ZTE203 Tarım Sigortaları
#
10121112231
11111113221
12110112232
ZTB115 Teknik Resim
#
35433234222
35433234222
35433234222
35433234222
35433234222
35433234222
ZMO211 Zootekni
#
43313333333
43313333333
43313333333
43313333333
43313333333
ZMO214 Bahçe Bitkileri
#
12311514113
12311514113
ZTB212 Coğrafi Bilgi Sistemleri
#
22123333331
32123333331
22123333331
İSGL102 İş Sağlığı ve Güvenliği II
#
21311111113
21311111113
21311111113
21311111113
21311111113
21311111113
ZTE205 Jeoloji
#
23133333423
22333323423
33333333423
32133323423
ZTE206 Kırsal Sosyoloji
#
54435555555
ZTM201 Malzeme Bilimi
#
00034313432
00034313432
00034313432
00034313432
00034313432
ZTB402 Tarım Hukuku
#
21112334433
31221333423
22221333312
22111333422
ZMO217 Tarımsal Biyoteknoloji
#
10011102101
10011102101
10011102101
ZMO212 Tarla Bitkileri
#
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
23232332322
ZTM202 Termodinamik
#
11213211111
11213211111
11213211111
11213211111
ZTE301 Doğal Kaynaklar ve Çevre Ekonomisi
#
23343433434
23343433434
23343433434
23343433434
23343433434
23343433434
ZTE305 Genel İşletmecilik
#
24421133124
24421133124
24421133124
24421133124
24421133124
24421133124
ZTE307 Kooperatifçilik
#
42222122225
22222242233
22222222222
22222122242
ZTE309 Pazarlama Yönetimi
#
43103330410
43103330410
43103330410
43103330410
43103330410
43103330410
43103330410
43103330410
43103330410
43103330410
ZTE309 Pazarlama Yönetimi
#
03101330410
03101330410
03101330410
03101330410
03101330410
03101330410
03101330410
03101330410
03101330410
03101330410
ZTE311 Tarım Ekonomisi İstatistiği
#
11142551121
11142551121
11142551121
ZTE311 Tarım Ekonomisi İstatistiği
#
11142551121
11142551121
11142551121
ZTE313 Tarımsal İşletme Yönetimi
#
20032220000
20032220000
20032220000
ZTE303 Tarımsal Örgütler
#
44434431323
44434431323
44434431323
44434431323
ZTE312 Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarlaması
#
13024533410
13024533410
13024533410
13024533410
13024533410
13024533410
13024533410
ZSTE302 Seracılık Projelerinin Hazırlanması
#
51230311022
51230311022
ZTE302 Ekonometri
#
31122451131
31122451131
31122451131
31122451131
ZTE308 Finansal Yönetim
#
22123123323
32122133221
33113113332
ZTE304 İşletme Planlaması
#
25335452321
25335452321
25335452321
25335452321
Staj01 Staj
#
34434432322
34434432322
34434432322
ZTE306 Tarım Ekonomisinde Bilgisayar Kullanımı
#
43244552342
43244552342
43244552342
43244552342
43244552342
ZTE310 Tarım ve Gıda Politikaları
#
43113431421
43113431421
43113431421
ZTE312 Tarım ve Gıda Ürünleri Pazarlaması
#
13024533410
13024533410
13024533410
13024533410
13024533410
13024533410
13024533410
ZSTE303 Sosyal Girişimcilik Uygulamaları
#
43555553555
ZSTE307 Tarımsal Pazarlama
#
23003341310
23003341310
23003341310
23003341310
23003341310
23003341310
23003341310
23003341310
ZTE401 Gıda Ekonomisi ve İşletmeciliği
#
44334432233
44334432233
44334432233
44334432233
ZTE403 Kırsal Kalkınma
#
33113232522
ZTE407 Yatırım Projeleri Hazırlama Tekniği
#
55132330421
55132330421
55132330421
55132330421
55132330421
ZTM404 Ziraat Mühendisliğinde Tasarım
#
53354555242
53354555242
53354555242
ZSTE401 Aile Ekonomisi
#
32114211212
ZSTE402 Doğal Kaynakların Ekonomik Değerlemesi
#
33143451343
33143451343
33143451343
33143451343
33143451343
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik
#
14433324324
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik
#
13323343332
ZSTE404 Tarımsal Finansman
#
11112111121
11102121111
ZSTE405 Tarımsal Fiyat Analizi
#
11142341311
11142341311
11142341311
11142341311
11142341311
11142341311
ZSTE414 Tarımsal Yayımda Girişimcilik
#
44323132233
ZSTE406 Uluslararası Tarım Politikası
#
20000040000
20000040000
20000040000
ZSTE415 Uluslararası Tarım Ticareti
#
43023411230
43023411230
43023411230
43023411230
43023411230
ZTE410 Bitirme Tezi
#
54314300000
ZTE408 Muhasebe
#
00222231332
ZTE402 Tarımsal Değer Biçme ve Bilirkişilik
#
42222222252
22222110224
22222212212
ZTE202 Tarımsal Girişimcilik
#
32113211411
32113211411
32113211411
32113211411
32113211411
ZTE406 Tarımsal Yayım ve İletişim
#
55545555555
ZTE404 Uluslararası Ekonomi
#
44333343344
44333343344
44333343344
ZSTE401 Aile Ekonomisi
#
32114211212
ZSTE408 Bilgisayarlı Muhasebe Uygulamaları
#
23212001000
23212001000
23212001000
23212001000
23212001000
ZSTE402 Doğal Kaynakların Ekonomik Değerlemesi
#
00200010004
00000020004
00010001004
00010200004
00040010004
ZSTE352 Girişimcilik
#
54555555555
ZSTE410 Kooperatifçilik Uygulamaları
#
22000032144
22500022022
22022021122
ZSTE411 Mesleki İngilizce
#
14102022001
14102022001
ZSTE412 Sosyal Girişimcilik
#
14433324324
ZSTE413 Tarımsal Üretimde Karar Alma Yöntemleri
#
22143352131
22143352131
22143352131
22143352131
ZSTE414 Tarımsal Yayımda Girişimcilik
#
44323132233
ZSTE406 Uluslararası Tarım Politikası
#
20000040000
20000040000
20000040000
ZSTE415 Uluslararası Tarım Ticareti
#
43023411230
43023411230
43023411230
43023411230
43023411230