Sevgili Öğrenciler,

Tarım Ekonomisi Bölümü çok disiplinli çalışan ve Ziraat Fakültesinin omurgasını oluşturan bir bölümdür. Fakültedeki diğer bölümler teknik konular üzerine yoğunlaşırlarken Tarım Ekonomisi Bölümü; ekonomi biliminin temel esaslarını tarım sektöründe yaşanan problemlere çözüm üretmeye çalışan bir bilim dalı olarak varlığını sürdürmektedir. Buradan sadece tarımsal üretimle ve çiftçilerle ilgili çalışıldığını anlamamak gerekir, tarım ekonomisti; aynı zamanda tüketicilerin tarım ve gıda ürünlerini satın alma davranışlarını da inceler. Buradan hareketle tarımsal üretimin planlanmasını ve üretilecek gıda ürünlerinin nasıl olması gerektiğini ortaya koymaya çalışır. Ayrıca kırsal alanında yaşayan insanları sosyolojik olarak inceler ve bunların refahının artırılması için hangi tarım politikalarının izlenmesi gerektiğini araştırır.

Teknik bölümler bitkisel üretim, hayvansal üretim, biyoteknoloji, zirai mücadele, gübreleme ve bitki besleme, tarım alet ekipmanları ve altyapı gibi konuların geliştirilmesi için çalışırken, bizler bu çalışmaları kaynak kullanımı açısından değerlendirerek ekonomik olarak yapılabilirliğini ve gerçek piyasa koşullarında geçerliliğini test eder, gerekli tarım politikalarının geliştirilmesi için önerilerde bulunuruz.

Günümüzde herhangi bir ürünü üretme kabiliyeti tek başına yeterli olmamaktadır. Piyasadaki tüketici istek ve taleplerinden yola çıkarak ürünleri geliştirmek, maliyetleri tüketicilerin ödemeye istekli oldukları fiyatlara göre düzenlemek, geliştirilen ürünlerin tutundurma faaliyetlerini etkin bir şekilde geliştirmek ve son olarak istenilen ambalajla, istenilen zamanda, istenilen satış noktalarında tüketicilere sunmaktır. Kısaca; Tarım Ekonomisi bilimi aslında daha üretim öncesinde, çiftçilerin üretim kararlarını vermeden önce çalışmalarını yapmakta ve satın alma sonrası da tüketicilerin eğilimlerini ölçerek devam etmektedir.

Tarım Ekonomistleri; tarıma dayalı sanayi şirketleri, tarımsal girdi sektörü, tarım bankacılığı, ticaret borsaları, kooperatifler, önder çiftçi organizasyonları, gıda sektöründe yer alan tüm işletmeler, organize toptancı ve perakendeciler gibi çok farklı alanlarda pazarlama, ürün geliştirme, planlama ve proje geliştirme bölümlerinde iş olanaklarına sahiptir. Bunlara ek olarak son yıllarda geliştirilen web tabanlı muhasebe kayıt sisteminin geliştirilmesi ve sürdürülmesi konularında sahadan sağlıklı ve düzenli veri alıp işlemek üzerine de yoğunlaşmışlardır.

Küreselleşmenin de etkisiyle modern iş dünyası üniversite mezunlarının alanlarındaki teorik bilginin yanı sıra bazı kritik yetkinlikleri de edinmiş olarak iş yaşamına atılmalarını bekliyor. Bölümümüzün yetkinlik geliştirmeye verdiği önem ile öğrencilerimizin öğrenim gördükleri alan bilgisinin yanı sıra 21. yüzyıl iş dünyasının ihtiyaç duyduğu temel ve yönetsel yetkinlikte kendilerini geliştirmiş olarak mezun olmalarını hedefliyoruz. Böylelikle bölümümüzden mezun olan siz öğrencilerimizin iş dünyasına alan bilgilerinin yanı sıra öğrenim hayatları süresince kazandıkları kritik temel ve yönetsel yetkinlikler ile atılıyor ve kariyerlerine büyük bir avantaj ile başlıyor.

Tarım Ekonomistleri başta ülkemiz olmak üzere dünyada doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanımını ve tarımsal üretimin devamını sağlamak üzerine çalışmaktadırlar. Geleceğimizi güvence altına alabilmek için burada size de önemli görevler düşmektedir. Mezun olduğunuzda buradaki eğitiminiz bitecek ve sonrasında ömür boyu öğrenme süreciniz başlayacaktır. Her zaman yeniliklere açık olun, teknolojiyi kullanıp geliştirin, doğal kaynakların korunmasını sağlayacak politikalar üretin ve tarım sektöründe olan gelişmeleri yakından takip ederek değişen koşullara adapte olma kabiliyetinizi de geliştirin ki geleceğe umutla bakalım.

Prof. Dr. Yasemin ORAMAN